Hajdúvidéki Református Egyházmegye 

+36 54 527-063 

 4181 Nádudvar, Fő út 123.

Dombi Imre a Hajdúnánási Református Egyházközség gondnoka

| |

Dombi Imre iparos családban született 1951-ben Hajdúnánáson. Két felnőtt gyermek édesapja és négy unoka boldog nagyapja. Tanulmányait Hajdúnánáson végezte. Pénzügyi, majd mezőgazdasági, környezetvédelmi és állategészségügyi szakterületen  dolgozott Hajdúnánáson. 45 év 10 nap szolgálat után ment nyugdíjba 2011-ben.  1974 és 2011 között a  Városi Tanácsnál, majd Polgármesteri Hivatalnál  - 37 évi  köztisztviselői szolgálatot teljesített. A munkahelyi szolgálat mellett számos közéleti tevékenységet is végzett. Mindezeket Hajdúnánás városa 2011-ben Soós Gábor Közszolgálati Díjjal ismerte el.

Alapító tagja volt az 1990-ben újraalapított Kereszténydemokrata Néppártnak Hajdúnánáson, és segítette a Hajdú-Bihar megyében megalakuló alapszervezetek létrejöttét. A helyi KDNP titkára - rövid ideig elnöke - volt.  (Később a köztisztviselői tv. csak a tagságot engedélyezte.) Mindvégig kiállt a keresztény/ keresztyén gondolkodás, szellemiség mellett. Számos városi, megyei rendezvény - kulturális, ismeretterjesztő, egészségügyi programok - szervezője, a Keresztyén Szó szerkesztője volt.

Dombi Imre presbiter családból származik. A református gyülekezet aktív tagja 1964 – konfirmációja - óta. 1990 óta – 27 éve - presbiter, 2004 óta – 13 éve - a Hajdúnánási Református Egyházközség gondnoka (világi elnöke). Presbiterként, majd gondnokként támogatta a Református Általános Iskola újraalapítását, a tornatermének építését, az épület megújítását, a Református Óvoda, majd a Református Gimnázium átvételét a várostól. Támogatta a Református Idősek Otthona építését 2003-ban. Gondnoksága idején valósult meg a Református Idősek Otthonának bővítése, a templom részbeni, a gyülekezeti ház teljes felújítása és a Szociális Gondozási Központ működtetésének átvétele a várostól, majd annak teljes körű felújítása. Az Egyházközség fenntartásában működő három intézményben (öt intézményegységben) több, mint száz család számára biztosít a Hajdúnánási Református Egyházközség munkahelyet és ezzel megélhetést Hajdúnánáson. Jelenleg új református óvoda építése és a Református Gimnázium tornatermének építése van folyamatban a sikeres pályázatoknak köszönhetően.

A Hajdúnánási  Református Egyházközség világi vezetőjeként gazdag kapcsolatokat épített ki a határainkon túl élő magyarsággal, gyülekezetekkel. Vezetésével adományokat gyűjtött és szállított az Egyházközség Csíksomlyóra, Vicére, Magyarlapádra gyermek intézményeknek, továbbá a  Magyarlapádot ért súlyos árvízkár idején a falunak vitték el a város által összegyűjtött adományokat.

A Hajdúnánási Református Egyházközség égisze alatt 1991-ben újjáalakult 129. Sz. Soós Gábor cserkészcsapatnál a fenntartó testület elnökének bízták meg   Dombi Imre presbitert.

Ő szervezte a hajdúsági, majd az országos  cserkésztalálkozókat, cserkésztáborokat a helyi ifjú cserkészek számára. E mellett a cserkésztörvény szellemében foglakozásokat is tartott a gyermekeknek. A Református Általános Iskola Igazgatótanácsának elnökeként fő kezdeményezője volt annak, hogy a Református Általános Iskolában 2005-től ismét szerveződjön újjá a 129. Számú Soós Gábor Cserkészcsapat. Azóta város és megyeszerte is a legelismertebb az iskola cserkészcsapata.

A Református Hitéletért Alapítvány elnökeként folyamatosan segíti a tehetséggondozást a Hajdúnánási Református Általános Iskolában. Az Alapítvány elnökeként több pályázatban működött, működik együtt a várossal, elsősorban az ifjúság nevelésének területén.

Munkásságában mindig meghatározóan fontos volt a város és az egyház közötti jó kapcsolat ápolása.

Dombi Imre gondnok úr a Hajdúnánási Református Egyházközség egyik legnagyobb adományozója. 2 millió Ft-os harang-adományának köszönhetően indult el az az adománygyűjtés, aminek segítségével a Reformáció 500. évfordulójának évében új harang szentelésére kerül sor Pünkösd második napján Hajdúnánáson.

Vissza az "Idősügyi konferencia a reformáció jegyében" c. cikkhez

0
0
0
s2smodern

Design by: www.diablodesign.eu