Hajdúvidéki Református Egyházmegye 

+36 52 370 169 

 4060 Balmazújváros, Kossuth tér 12.

Gyülekezetek

Oktatás

Idősgondozás

Börtönmisszió

Isten elhívásával a katedrán

| |
Írta: Szabadi Árpád

Pedagógusként és presbiterként a fiatalok hitbéli nevelését, és a gyülekezet gyarapítását tartja fontosnak Pataki József. A matematika-fizika szakos tanár a Hajdúhadházi Református Egyházközség presbitere, és a gyülekezet fenntartásában működő Rózsai Tivadar Református Általános Iskola pedagógusa.   

Pataki Józseffel, munkahelyén ültem le beszélgetni az egyik szünetben. Hamar nyilvánvalóvá vált számomra, hogy munkáját hivatásként, presbiteri tisztségét pedig Istentől kapott elhívásként éli meg.

Valóra vált álom

József 1999 óta gyülekezeti tag Hajdúhadházon. A református közösséghez akkor csatlakozott, amikor első gyermekét keresztelték. Mint mondja, hamar megismerték a gyülekezetben, és elfogadta a felkérést, amikor presbiteri tisztségre jelölték. Mindennek már tizennyolc éve. Amikor arról kérdezem, hogy presbiterként milyen feladatokat lát el, visszaemlékszik az elmúlt évekre: több bizottság munkájában is részt vett már. Pedagógusként például több évig tagja volt az oktatási bizottságnak. Mint mondja, régi álma volt – az akkori lelkipásztorral, Pál Csabával együtt - egy református iskola elindítása Hajdúhadházon. Több okból is szükségét érezték az intézmény életre hívásának. Egyrészt látták azt, hogy elöregedik a gyülekezet, és szükség van az utánpótlásra. Másrészt pedig szerettek volna lehetőséget biztosítani azoknak a szülőknek, akik fontosnak tartották gyermekük hitbeli nevelését, az iskolában is. Az álom végül valóra vált. 2009-ben megnyitotta kapuit Hajdúhadházon a református általános iskola.   

Projektzáró rendezvény - Hajdúnánás

| |
Írta: Szabadi Árpád

Ádám és Éva - avagy párkapcsolati gyorstalpaló a házasság hetén

| |
Írta: Szabadi Árpád

Kölesgolyó, fogkrémes tubus, mosogatás. Többek között ezekkel a férfiak és nők között örök vitatémákkal tart görbe tükröt Benedek Zalán a közönség elé Ádám és Éva című egyszemélyes vígjátékában. A színészt a házasság hete alkalmából a Hajdúböszörmény Bocskai téri Református Egyházközség hívta meg stand up comedy darabjával.

Megtelt az előadás helyszínéül szolgáló Baltazár Dezső Református Általános Iskola február 18-án este. A cím inkább témamegjelölés, a darabban ugyanis nem konkrétan az édenkerti Ádám és Éva történetét látják és hallják a nézők, hanem egy általában vett férfi-női pár mindennapi cívódásaiba kapnak bepillantást, sok humorral fűszerezve. A darabot egyrészt Benedek Zalán saját megfigyelései ihlették, másrészt azok a társadalmi problémák, amik ma tapasztalhatóak, mint az egyre szaporodó válások, a kapcsolatok felaprózódása, a nemi szerepek felborulása, és az, hogy egyre nehezebben köteleződünk el – vallja a szerző. A vígjáték során azokat az apró problémákat, élethelyzeteket jeleníti meg Benedek Zalán, amiknek felhalmozódása az évek során sok házasság végét jelentik. A nézői reakciók jól mutatták, hogy mennyire a valóságról és a mindennapi életről szóltak a helyzetek: többször lehetett látni sokatmondóan egymásra mosolygó párokat a teremben.

Ádám és Éva

| |
Írta: Szabadi Árpád

A megújulás lendülete Nyíradonyban

| |
Írta: Szabadi Árpád

1517. október 31.-én Luther Márton német reformátor kiszögezte a 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, így ez a konkrét nap lett a reformáció emléknapja. Mi volt a reformátorok törekvése? Röviden így fogalmazhatjuk meg: vissza a Szentíráshoz.

2017-ben jubileumi 500 éves évfordulót ünnepelhet a Református Egyház szerte a világon, a Kárpát-medencében és itthon Magyarországon, a Tiszántúlon a 450. jubileumi évben.

A Nyíradonyi Református Egyházközség nyílt programsorozattal, a Nyíradonyi Református Esték kereteiben emlékezett meg e jeles évfordulóról.
Első alkalommal október 15.-én Nt. Kocsis Áron hajdúnánási lelkipásztor buzdító előadásán keresztül megismerkedtünk a középkori egyházzal, a reformációt elindító okokkal, valamint az első nagy reformátorokkal. Az előadás után kerekasztal beszélgetést folytattunk a felmerülő kérdésekről.

Adventi koncert - Mészáros János Elek

| |
Írta: Szabadi Árpád

Adventi orgonahangverseny

| |
Írta: Szabadi Árpád

„Ha Isten velünk, ki ellenünk”

| |
Írta: Szabadi Árpád

A Reformáció 500. évfordulóját közösen ünnepelte a Bocskai és a Kálvin téri közösség. A programok sora október 29-én kezdődött a Kálvin téri gyülekezeti teremben. A Pécelről érkezett Margit István előadását hallgathatták meg az érdeklődők, „A reformáció spiritualitása” címmel. A következő napon ugyancsak a Kálvin téri templomban a Kecskés együttes ünnepi koncertjét hallgatták meg az érdeklődők „A reformáció zene és dalvilága” címmel.

A két gyülekezet közös ünnepi istentiszteletet tartott a Bocskai téri református templomban, október 31-én.

Lomentné Szopkó Tünde lelkipásztor köszöntője után a Jó Pásztor Református Óvoda Csengettyű és Bárányka csoportjának műsorát tekintették meg a jelen lévők.

Ezt követően Somogyi László, Kálvin téri református lelkipásztor Márk könyvének 7. fejezetéből az első nyolc verset tolmácsolta, majd elénekelték a 90. zsoltárt.

Loment Péter lelkipásztor Lukács evangéliumának a 10 és Máté evangéliumának a 28. részéből hirdette az igét. Ennek kapcsán kifejtette, hogy 500 esztendővel ezelőtt nagyszerű dolog történt, amikor Luther Márton kiszögezte a wittenbergi vár kapujára 95 pontból álló téziseit azzal a szándékkal, hogy az emberek beszélgessenek Istenről, az ő igéjéről. Az is volt a cél, hogy minél többen és jobban megismerjék a Szentírást. Akkor lehetünk csak méltó utódok, ha nem felszínes keresztényként éljük az életünket, hiszen már Luther felismerte, hogy az igaz ember a hitből fog táplálkozni. Az üdvösséghez pedig elég, ha a ma embere elfogadja Jézus Krisztus megváltó kegyelmét. Éppen ezért fontos, hogy a felszínesség helyett az emberek szeressék Istent. Loment Péter elmondta, az Isten céllal teremtette meg az embert, nekünk pedig a tőle kapott ajándékokkal, képességekkel kell szolgálni őt.

Design by: www.diablodesign.eu