Hajdúvidéki Református Egyházmegye 

+36 54 527-063 

 4181 Nádudvar, Fő út 123.

Szeretethíd

| |
Írta: Tiszacsegei Református Egyházközség presbitériuma

„"Bármit tesztek, tegyétek szívből, mintha az Úrnak és nem embereknek tennétek." (Kol 3,23)

 

A Szeretethíd, azaz a Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok 2009 óta több tízezer embert fog össze évente annak érdekében, hogy mindenki a saját lakóhelyén tudjon önzetlenül a közösségért összefogva értékes tevékenységet folytatni.

A Szeretethíd egyik legnagyobb előnye, hogy három témakörben: környezetvédelem, szociális és fejlesztési programok területén úgynevezett alulról jövő kezdeményezéseket támogat. Nyitottságra neveli a résztvevőket, hogy vegyék észre a közvetlen környezetükben lévő szükségleteket. Aktivitásra neveli a lakosokat, hogy a célok megfogalmazása után azok megvalósítása érdekében  tevékenyen cselekedni tudjanak. Összefogásra ösztönözi az embereket a nagyobb hatékonyság érdekében. Gyakran megtörténik, hogy hittel élő és nem hívő emberek közösen mozdulnak meg e jeles napon, és társadalmi munkában látványos összefogással tesznek valamit a környezetükért, a településért, önmagukért.

2021. május 15-én szombaton immár 13. alakommal lehetett csatlakozni ehhez a programhoz. Az idei igazán különlegesre sikeredett, mert az előzetes regisztrációban még 75 jelentkező volt, aztán mire elérkezett az összefogás napja, több mint 120 főre nőtt a létszám. A jelentkezők egyháztagok, magánszemélyek, baráti közösségek voltak, a polgármester és a helyi önkormányzati képviselők, a Csengőszó Alapítvány, a Tiszacsege Ifjúságáért Alapítvány (TIA), a Tiszacsegei Nyugdíjasklub és Kézműveskör tagjai, a Dr. Papp József Városi Könyvtár dolgozói, a Tiszacsege Városi Sportegyesület focistái, a Tiszacsegei Természetvédelmi és Horgász Egyesület tagjai, Tiszacsege-Nagymajor lakosai, valamint  a Tiszacsegei Református Egyházközség volt.

A program a Tiszacsegei Református Egyházközség udvarán kezdődött 8:30-kor a templomkertben, ahol a jelenlévők nagy része a rendezvény logójával és jelmondatával feliratozott színes pólót vehetett át, majd mindenki az előzetes megbeszéléseken egyeztetett helyszínekre indult.

Valamennyi helyszínen nagy lelkesedéssel, jó hangulatban, örömmel ment a munka. Teremtő Istenünk kegyes volt hozzánk, mert ragyogó napsütéssel ajándékozott meg bennünket ezen a napon, ebben fejezvén ki örömét az összefogásban végzett szolgálatok láttán. Mi pedig gyönyörködhettünk a teremtett világ természeti szépségében.

Három helyszínen zajlott a környezet rendezése. Az egyik csoport Tiszacsege központjában virágokat ültetett, a másik csoport a nagymajori lakosokhoz csatlakozva a nagymajori régi iskolai épület környezetét parkosította, javította, szépítette. A harmadik csoport a Tisza-parton, az Ördögfoki sétányon és a Miska-foknál azokat a hulladékokat szedte össze, amelyeket a tavaszi árhullám a partra vetett, valamint a sétánynál tereprendezésre kerülhetett sor. Ezen a helyszínen Szemerszki Richárd, a Tiszacsegei Természetvédelmi és Horgász Egyesület elnöke köszöntött mindenki, és bemutatta a helyszínt. Nt. Dénes Ágota lelkész asszony, hálaadó és áldást kérő imádsággal nyitotta meg a napot, majd Szeli Zoltán polgármester is köszöntötte a résztvevőket. Mindhárman kifejezték annak az összefogásnak a jelentőségét, amely jellemezte ezt a napot, és amelyet a jövőben is folytatni lehetne.

Nt. Dénes Ágota mint a ,,Szeretethíd 2021”program  egyházközségi szervezője midhárom helyszínt meglátogatta, és bekapcsolódott a munkálatokba. 

A munkás kezek dél felé megpihentek, a csoportok Tiszacsegén a régi óvoda udvarán találkoztak, Nagymajorban pedig a parkosított régi iskola udvarán, ahol mindenki egy-egy tál ebédet is elfogyaszthatott. A Gál István, alpolgármester felajánlásából elkészített slambuc és vadpörkölt kedvére volt mindenkinek. Köszönet illeti a szakácsokat – Bay Barnabást, Czegéldi Lászlót, Gál Istvánt és Gréz Jánost -, akik elkészítették az önkéntesek számára az ízletes és kiadós ebédet. A beszélgetések arra engedtek következtetni, hogy ez az idei Szerethíd közösségi program a jövőben folytatásra talál, sőt, elhangozott olyan ötlet is, hogy ezt a tevékeny összefogást más évszakban is jó lenne megismételni.

,,Legyetek Felkiáltójellé!” –ez a jelmondata a Szeretethíd programnak. Hisszük, hogy a jelenlévők mindannyian kitettek magukért és a településért, megérdemlik, hogy köszönetet mondjuk példaértékű kiállásukért. Ők, valamint a munkájuk által megszépült helyszínek is felkiáltójelként, azaz figyelemfelhívó jelként, követendő példaként állnak mostantól mások előtt.

Hálás szívvel megköszönjük ennek a napnak minden „ajándékát”, és reménykedve nézünk a jövőbe, hogy lesz folytatása az ilyen közösségi összefogásnak.

A résztvevők szolgálatára és életére kérjük Isten gazdag áldását imádságos szívvel.

„Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek!” (Zsolt 133:1)

A Tiszacsegei Református Egyházközség presbitériuma

 

Aki szeretne több ,,Szeretethíd”  eseményről is tudni, az látogasson el a  www.szeretethid.hu internetes oldalra, ahol gyülekezetek, települések beszámolóit lehet olvasni.

 

 

0
0
0
s2smodern

Design by: www.diablodesign.eu