Hajdúvidéki Református Egyházmegye 

+36 54 527-063 

 4181 Nádudvar, Fő út 123.

10 éves a Biharnagybajomi Református Férfikórus

| |
Írta: Szabadi Árpád

1878-ban, 140 évvel ezelőtt alakult meg a Református Dalárda Egyesület Biharnagybajomban. A Dalegylet elsődleges feladata a temetéseken való szolgálat volt. Több fotó és írásos dokumentum is őrzi munkájukat. A kórusmozgalom több változáson ment keresztül az idők folyamán. Szerveződött új vegyeskar is, mely a népdalok mellett a többszólamúsággal is próbálkozott.

A régmúlt időkben alakult Dalárda Egyesület szellemiségét azonban leginkább a 10 évvel ezelőtt alakult Református Férfikar követte. A kórus megalakulásának elindítója Salya Béla volt, akinek nagyapja tagja volt a hajdani Református Dalegyletnek.

Megalakulásuk rövid történetét a jelenlegi tagok által elmondottak alapján adom közre.

Salya Béla ötlete volt és egyben kérése is, hogy az akkori lelkipásztor, Domahidi Péter tiszteletes a temetések alkalmával ne egyedül énekeljen, hiszen vannak férfiak, akik szintén ismerik ezeket az énekeket és szolgálhatnának együtt a temetéseken. Így 2008 februárjában Salya Béla kereste fel egyenként a férfiakat a kórusba. Elsőként csatlakozott Földesi Imre, Deák Zsigmond, Sólyom Károly, Darabos Lajos, Máthé Lajos és testvére Máthé Balázs, valamint a kórus alapítója Salya Béla – ők voltak az alapítótagok. Pár nap múlva találkoztak, tiszteletes Úr levélben értesítette őket, hogy mikor találkozzanak s megbeszélték, hogy temetéseken fognak együtt énekelni. Ezután hetente találkoztak, énekeket tanultak. Szolgáltak egyházi ünnepeken, majd a falu rendezvényein is részt vettek, illetve egyházmegyei kórustalálkozókon, imaheteken, meghívásoknak is eleget tettek környékbeli gyülekezetek alkalmaira.

2008 őszén voltak először egyházmegyei kórustalálkozón, heten voltak Balmazújvárosban, nagyon jó élményekkel tértek haza. A kórus idővel bővült is, 2009-ben szólította meg Salya Béla Nemes Antalt, aki akkoriban postásként dolgozott, munka közben gyakran fütyörészett és dúdolászott, Salya Béla pedig biztatta, hogy jöjjön a kórusba.

2010-ben ketten is csatlakoztak, Somogyi Albert egy imaheti alkalom után maradt ott, amikor hirtelen egy temetésre kellett megtanulni egy éneket a gyászolók kérésére, ő is kórustag lett, valamint ebben az évben csatlakozott B. Csák István is.

2011 őszén Szabó Albert is kórustag lett Salya Béla és felesége Éva, valamint Béla bácsi testvérének, Rózsikának biztatására, majd ebben az évben csatlakozott még Gál Lajos is, s végül 2015-ben Somogyi László.

Közben voltak akiktől el kellett búcsúzni, Deák Zsigmondtól és Salya Bélától, akiket Teremtő Uruk magához szólított. Valamint jelenleg egészségi állapota miatt már nem tud a kórus munkájában részt venni Földesi Imre, valamint egy rövid ideig volt kórustag Gál Lajos.

A kórusunk legidősebb tagja Sólyom Károly, aki most 80 éves, de egy-két próbát kivéve mindegyiken jelen volt és a temetési szolgálatok jelentős részén is. Valamint örülünk annak is, hogy Máthé Balázs egy hosszabb időszakot kihagyva szívműtéte és egészségi állapota miatt, most újra részt vesz a próbákon.

A kóruspróbákat a mindenkori lelkész vezette és tanította meg az új énekeket, így a kezdetektől volt Domahidi Péter tiszteletes úr 2014 őszéig, majd 2014 őszétől 2015 nyaráig Hézser Tímea tiszteletes asszony és 2015 nyarától napjainkig Nagyné Bakó Katalin tiszteletes asszony.

Ezév október 6-án Biharnagybajom adott otthont az egyházmegyei kórustalálkozónak, melynek keretén belül adtunk hálát a kórus fennállásának 10. évfordulójáért.

Kívánjuk, hogy Isten áldása legyen további munkájukon, bővüljenek új tagokkal, működjenek még sokáig Isten dicsőségére és községünk javára. Isten áldás legyen további szolgálataikon is!

Nagyné Bakó Katalin
lelkész

Fotó: Varga Lajos

0
0
0
s2smodern

Design by: www.diablodesign.eu