Hajdúvidéki Református Egyházmegye 

+36 54 527-063 

 4181 Nádudvar, Fő út 123.

Egyházmegyei pedagógus csendesnap

| |
Írta: Kocsis Áron egyházmegyei tanügyi előadó

„Jó nekünk itt lenni”

 

A Hajdúvidéki Református Egyházmegyében 8 közoktatási, köznevelési intézményben mintegy 300 pedagógus végzi oktató-nevelő szolgálatát közel 2800 gyermek körében. A hivatásgyakorlás tapasztalatcseréjének lehetősége, és az elmúlt különös időszak megélése még inkább felértékeli és hangsúlyozza a találkozások, szakmai együttgondolkodások értékét.

Hajdúböszörmény adott elsőként otthont egyházmegyei pedagógus csendenapnak 2022. augusztus 22-én. Őz Lajos esperes nyitóáhítának alapigéje Jézus megdicsőítésének történetéből szólt. Az igei üzenete egyszerre volt megerősítő és önvizsgálatra késztető: „Jó nekünk itt…” (Mt 17,4). Valóban jó volt együtt lenni, Isten előtt elcsendesedni és látni, érezni mekkora erő rejtőzik a kegyelmes elhívásban, az lelki közösségben!

Szontágh Pál ,(Református Pedagógiai Intézet, igazgató) elgondolkodtató és provokatív előadása „Pedagógusnak lenni menő?” címmel a hivatás-és pályamotiváció kérdését járta körül. A személyes indíttatások, közösségi-társadalmi szolgálatra való elkötelezettség, a talentumokkal való felelősségteljes életgyakorlat számos ponton való ütközését mélyen megértette a több, mint 250 jelenlévő pedagógus. A társadalmi és anyagi megbecsültség devalválódása, a kiégés veszélye, a szakmai kihívásoknak való megfeszített megfelelési kényszerek komoly nehézségeket jelentenek. Ennek ellenére közös reménységünk, bizodalmunk, hogy a belső megerősítés, az elhívás bizonyossága, a gyümölcsöt hozó oktató-nevelő szolgálat és a kollegiális-testvéri közösség erőnk forrása lehet! A plenáris előadás után műhely munkára vonulhattak el a résztvevők, ahol egy-egy intézmény jógyakorlatának bemutatására került sor. A sakkpalota, boldog olvasóvá nevelés, a hitéleti alkalmak, a zenefoglalkozások, a digitális kompetencia erősítésének bevált tapasztalatait egy-egy gyakorlott, elkötelezett pedagógus, illetve lelkipásztor ismertette az érdeklődőkkel. A közös ebéd után Loment Péter lelkipásztor záróáhítata a jézusi tanítási módszertanára hívta fel bátorítólag a figyelmet. Az áldásvétel előtt elhangzott a meghívás a következő találkozásra 2023-ra Hajdúnánásra.

Köszönet illeti a Baltazár Dezső Református Általános Iskola tantestületét és a Hajdúböszörmény-Bocskai téri Református Egyházközséget, hogy szívélyesen, szeretettel látták vendégül az egyházmegye tantestületeit. Hálás szívvel vagyunk a műhely-csoportok előadóinak, vezetőinek szolgálatáért!

Hisszük, reméljük, hogy a közös együttlét öröme és a tapasztalatcsere gazdagító áldásai lesznek ez előttünk álló tanévre!

 

Kocsis Áron

egyházmegyei tanügyi előadó

 

 

 
     

 

0
0
0
s2smodern

Design by: www.diablodesign.eu