Hajdúvidéki Református Egyházmegye 

+36 54 527-063 

 4181 Nádudvar, Fő út 123.

A megújulás lendülete Nyíradonyban

| |
Írta: Szabadi Árpád

1517. október 31.-én Luther Márton német reformátor kiszögezte a 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, így ez a konkrét nap lett a reformáció emléknapja. Mi volt a reformátorok törekvése? Röviden így fogalmazhatjuk meg: vissza a Szentíráshoz.

2017-ben jubileumi 500 éves évfordulót ünnepelhet a Református Egyház szerte a világon, a Kárpát-medencében és itthon Magyarországon, a Tiszántúlon a 450. jubileumi évben.

A Nyíradonyi Református Egyházközség nyílt programsorozattal, a Nyíradonyi Református Esték kereteiben emlékezett meg e jeles évfordulóról.
Első alkalommal október 15.-én Nt. Kocsis Áron hajdúnánási lelkipásztor buzdító előadásán keresztül megismerkedtünk a középkori egyházzal, a reformációt elindító okokkal, valamint az első nagy reformátorokkal. Az előadás után kerekasztal beszélgetést folytattunk a felmerülő kérdésekről.


Október 22.-i vasárnap délután 2. alkalommal ültünk össze, hogy az előadássorozatot tovább hallgatva megismerkedjünk a reformáció történelmével. Ez alkalommal, a magyar reformátorokkal és tetteivel, cselekedeteikkel. Az előadást követő kerekasztal beszélgetés keretei között köszönthettük köreinkben Szólláth Tibor hajdúnánási polgármestert, akinek a jóvoltából hajdúnánási mangalica finomságokat kóstolhattunk és tudhattunk meg, hogy hogyan készülnek ezek a termékek, valamint a sörfőzés rejtelmeibe is betekintést nyerhettek az érdeklődők. Ezt követően pedig meg is kóstolhattuk az általa hozott különleges kézműves söröket.
Október 29.-én zárult az előadássorozat. Felmerült a kérdés: Kik is vagyunk mi reformátusok? Erre kerestük és kaptuk is meg a választ, és erősödhettünk hitünkben. A záró előadást követően Kun Lajos sárospataki borász jóvoltából kóstolhattuk az Észak-magyarországi borokat és kaphattunk széleskörű ismeretet a bor, borászkodás rejtelmeiről.

Október 27.-i péntek délelőtti Istentisztelet a megújulás jegyében fogadta nagy szeretettel az Őrálló Dicsőítő Zenekar felemelő előadását, ez alkalommal a megújulni vágyók és református gyerekek töltötték meg a padsorokat. A több mint 130 gyermek dicsőítése és éneke betöltötte a templomunkat és a lelkeket is.

Október 29.-én Ünnepi Úrvacsorás Istentiszteleten adtunk hálát az Úrnak és avattunk emléktáblát a Reformáció 500. a Templomunk 80. és a torony fennállásának 20. évfordulója alkalmából.

A reformáció, 500 év távlatában is egy folyamat. Ahogyan a jelmondat is kifejezi: a megújulás lendülete. Ez a lendület ma is tart, zajlik, hiszen megújulni, reformálódni mindig hasznos és szükséges. Soli Deo Gloria

Hauler Enikő

presbiter

0
0
0
s2smodern

Design by: www.diablodesign.eu