Hajdúvidéki Református Egyházmegye 

+36 54 527-063 

 4181 Nádudvar, Fő út 123.

Reformációs emlékünnep Szerepen

| |
Írta: Szabadi Árpád

A szerepi gyülekezet október 28-án, szombaton ünnepelte a reformáció 500. évfordulóját, s erre a szerepi elszármazottakat is meghívta. A helyiek s az ország minden részéről érkezett vendégek szinte minden padot megtöltöttek. Az igehirdetésben Izsák története elevenedett meg, aki visszatért arra a földre, ahol az apja, Ábrahám megtelepedett, s újra kiásta a régi kutakat, amelyeket időközben az ellenséges filiszteusok betömtek (1Móz 26:18). Ebben az elbeszélésben megragadható a reformáció lényege s a mai keresztyén ember feladata is. Az istentisztelet keretében lelepleztük a Szerepen szolgált lelkipásztorok emléktábláját is.

Ezt követően Dr. Nyakas Miklós (a Hajdúböszörmény-Kálvin téri gyülekezet presbitere), a Hajdúsági Múzeum egykori igazgatója tartott előadást a Sárrét reformációjáról. Nagyrészt saját kutatásainak eredményeit ismertette, amelyekből kiderül, hogy a szerepi gyülekezet 1576-ban már református volt, a sárrétudvari egyházközség filiája.

Az ünnepi istentiszteletet a Musica Historica régizenei együttes koncertje koronázta meg, amelynek tagjai a 16-17. század magyar protestáns zenekultúrát idézték meg. Többségében jól ismert énekek hangzottak el régi formájukban, ám ilyen újszerűnek s magával ragadónak még sosem hallottuk őket.

Az elszármazottak találkozója az iskola aulájában folytatódott, ahol a beszélgetésé és az igényes szórakozásé volt a főszerep. A Kabai Nyári Színház énekesnőjének előadását Drágán Lajos életműdíjas, ill. Szabó Eszter díjnyertes nótaénekes műsora, majd a Kabai Old Boys fellépése követte.

0
0
0
s2smodern

Design by: www.diablodesign.eu