Hajdúvidéki Református Egyházmegye 

+36 54 527-063 

 4181 Nádudvar, Fő út 123.

Hálaadó vasárnap Vámospércsen és Nyírmártonfalván

| |
Írta: Szabadi Árpád

„Hála legyen az Istennek kimondhatatlan ajándékáért!” Ezzel az igével hívta hálaadásra a Vámospércsi Református Egyházközség híveit, a parókiafelújítás, a harangok új villamosítása, és a reformáció 500. évfordulója alkalmából, szeptember 17-én vasárnap. A szomszédos Nyírmártonfalván pedig a templom 150 éves fennállását ünnepelték. 

Megtelt a vámospércsi templom délelőtt 10 órakor, ahol Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Pál apostol Korinthusiakhoz írt második leveléből szólt Isten Igéje a gyülekezethez: „...aki szűken vet, szűken is arat, és aki bőven vet, bőven is arat. Mindenki úgy, ahogy előre eltökélte szívében, ne kelletlenül vagy kényszerűségből, mert a jókedvű adakozót szereti Isten...Hála legyen Istennek kimondhatatlan ajándékaiért.” A szívből jövő hálaadásra hívta fel a figyelmet az ige alapján Fekete Károly. Az ilyen hála Isten kegyelmének megbecsülését, gondviselő szeretetének számon tartását jelenti, mindez pedig magának az Úrnak a megbecsülését mutatja. A püspök kiemelte, arra kell figyelnünk, akit Istentől kaptunk, mert a Krisztus az, akinek mindent köszönhetünk. Az igazi hála nem méricskél, felismeri az Isten bőkezűségét – szólt az üzenet az igehirdetésben.

Az igehirdetés után Szabadi Árpád, a Hajdúvidéki Református Egyházmegye esperese mondott köszöntőt, melyet a Jelenések könyvének egyik igeszakaszával kezdett:„Ímé újjá teremtek mindent.” Jézus Krisztus nélkül nincs újjá teremtés, nincs új – hallhattuk a köszöntő üzenetét, mely a Szentlélek segítségével összecsengett az igehirdetés mondanivalójával is. Ami 500 évvel ezelőtt elkezdődött, az az Úr újjáteremtő munkája volt. Ez a megújulás átjárta egész Európát. Áldás van mindazon, amit az Úr kezére tudunk tenni. Így adhatunk ma hálát a megújult parókiáért, és a harangok villamosításáért - mondta az esperes.    

Petró László lelkipásztor 2015 óta szolgál a vámospércsi gyülekezetben. Tizenhárom hónapig lakott feleségével albérletben, miután Isten áldásával beköltözhettek a felújított parókiára. A lelkipásztor köszönetet mondott mindazoknak, akik akár anyagiakkal, akár kétkezi munkával támogatták a lelkészlakás megújulását, melynek összköltsége 8,5 millió forint volt. A Tiszántúli Református Egyházkerület 3 millió forinttal segített, a gyülekezeti tagok 2,9 millió forintot gyűjtöttek össze. A fennmaradó költséget egyéb forrásokból és átcsoportosításból finanszírozta a gyülekezet. A harangok villamosítására is szükség volt, miután több villámcsapás következtében megbízhatatlanná vált a működésük. A munka több, mint egymillió forintba került, amit szintén közadakozásból finanszírozott a gyülekezet. Mindezekért, és a reformáció jubileuma alkalmából állíttattak emléket a templomkertbe, melyet Nyári István fafaragó művész készített el, abból a fából, amit vitéz Hunyadi Péter, a Történelmi Vitézi Rend tagja adományozott. A kopjafát az istentisztelet után Fekete Károly püspök áldotta meg.

Délután kettő órakor a Nyírmártonfalvai Református Egyházközségben folytatódott az ünneplés, ahol a templom építésének 150. évfordulója alkalmából adtak hálát. Az istentiszteleten Szabadi Árpád esperes hirdetett Igét. Szolgálatában a hálaadás fontossága mellett arra is rámutatott, hogy a gyülekezet hogyan tud az emlékezésben, az Isten Igéjében megújulni és megerősödni. A gyülekezet az alkalomra egy kisebb kiállítást is készített olyan régi fényképekből és dokumentumokból, mely felöleli az elmúlt 150 évet. Emellett a templomkertben kiállították az 1911-ben készült a toronydíszt is, amit 2010-ben cserélt le a gyülekezet. A lelkileg felemelő alkalom végén a kis közösség hite – látva az elmúlt 150 év emlékeit - megerősödött abban, hogy Isten segítségével nem csak múltjuk, hanem jövőjük is van.      

Komorné Csernáth Erzsébet

   
   
   

         

0
0
0
s2smodern

Design by: www.diablodesign.eu