Hajdúvidéki Református Egyházmegye 

+36 54 527-063 

 4181 Nádudvar, Fő út 123.

Félúton az 500 kilométeres kerékpártúra

| |
Írta: Szabadi Árpád

273 kilométert tettek meg eddig azok a kerékpárosok, akik arra vállalkoztak, hogy a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából 500 kilométert bicikliznek. A túra olyan településeket, templomokat és emlékhelyeket érint, melyek fontos szerepet játszottak és játszanak ma is a reformáció szempontjából.

Hétfő reggel Lomentné Szopkó Tünde, a Hajdúböszörmény Bocskai téri Református Egyházközség lelkipásztora indította útnak rövid áhítattal a kerékpárosokat. A böszörményi főtérről tízen vágtak neki az 500 kilométeres távnak, de induláskor rövidebb szakaszokra többen csatlakoztak hozzájuk. Az első nap nem csak azért volt nagy kihívás a kerékpárosoknak, mert ez volt a leghosszabb szakasz, a maga 110 kilométerével, hanem azért is, mert nagyon erős szembe széllel kellett megküzdeniük. Az út során a szerencsi és a vizsolyi református templomba tértek be a biciklisek, végül pedig Boldogkőváralján szálltak meg a hosszú nap után. 

Kedden kora reggel Sárospatak irányába indult el a csapat, ahol a református kollégiumot nézték meg, majd kelet felé haladva tovább a karosi Nemzeti Sírkertben és a hozzá tartozó látogató központban jártak. A karcsai református templom megtekintése után Kisrozvágyon pihentek meg a kerékpárosok.

Szerdán ismét hosszú utat, 90 kilométert tettek meg a túrázók, sok megállóval, hiszen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe érve rátértek az úgynevezett reformáció útja örökségtúra útvonalára, Lónya, Vámosatya, Csaroda, Tákos, Márokpapi és Tarpa érintésével. A harmadik napra nem csak a biciklisek, hanem a biciklik is elfáradtak, ugyanis defekt miatt egy rövid kényszerpihenőre is meg kellett állniuk, illetve egy darázscsípés kisebb allergiás reakciót váltott ki az egyik túrázónál, így Tarpán a helyi orvossal is megismerkedtek a kerékpárosok. Végül mindenki szerencsésen megérkezett a tivadari református ifjúsági üdülőbe.

A túra során többen csatlakoztak rövidebb távokra a biciklisekhez. Erre az elkövetkező három napban is van még lehetősége annak, aki érez magában erőt, elszántságot és hitet. A túra pontos útvonala megtalálható az esemény „500 év – 500 km” nevű facebook oldalán és a korutfutok.fw.hu honlapon. A kerékpárosok szombat délután négy órakor érkeznek meg a Debreceni Református Nagytemplomhoz.

Komorné Csernáth Erzsébet

   
   
   

 

0
0
0
s2smodern

Design by: www.diablodesign.eu