Hajdúvidéki Református Egyházmegye 

+36 54 527-063 

 4181 Nádudvar, Fő út 123.

„Ti vagytok a világ világossága”

| |
Írta: Szabadi Árpád

Megtartotta évi rendes közgyűlését a Hajdúvidéki Református Egyházmegye június 17-én, Balmazújvároson. Az egyházmegye 30 gyülekezetében 2016-ban 45 szolgálattevő hirdette Isten Igéjét.  

A közgyűlés igei szolgálatát Fekete Károly püspök végezte. Szabadi Árpád esperes jelentésének elején arról beszélt, – Mt.5,14-16 alapján – hogy lámpásként kell világítani ma, amikor világunk nem a keresztyén értékrendek mentén halad. Az esperes felhívta a figyelmet, hogy akkor lehetünk csak a világ világossága, ha élő kapcsolatot ápolunk az Úrral. Szabadi Árpád kiemelte: örömteli, hogy sok gyülekezetben olyan munkát végeznek a lelkipásztorok és munkatársaik, amely az adott közösség épülését és erősödését szolgálja, ugyanakkor látni kell, hogy sok a feladat, melyhez fontos az erős hit, kitartás, állhatatosság, de legfőképp a Teremtő segítsége. Az éves esperesi jelentésből kiderült, hogy egyházmegyénk lélekszáma jelenleg több, mint 14 ezer főből áll. A megye legnagyobb gyülekezete a Hajdúszoboszlói Református Egyházközség – több, mint 1800 egyházfenntartóval -, a legkisebb pedig az újtikosi, 28 egyháztaggal.

Az esperesi jelentés után Fekete Károly püspök elmondta, hogy küzdeni kell az ellen az országosan látható és érezhető tendencia ellen, mely a gyülekezetek lélekszámának apadását mutatja. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kiemelte: nagy hangsúlyt kell fektetni a minőségi gyülekezetépítő munkára, melyet a jövőben kiemelten figyelemmel kísér majd az egyházkerület vezetése. Fekete Károly elmondta, hogy sok a munka, ezért nagy szükség van a lelkiismeretes lelkipásztorokra. Beszámolt róla, hogy nagyon kevesen jelentkeztek idén teológusnak, pedig a gyülekezetek, és a református egyház életére nézve fontos lenne, hogy több elhivatott és tettre kész lelkipásztor kerüljön ki a hittudományi egyetemről és álljon szolgálatba a gyülekezetekben.

 

A közgyűlés elfogadta mind a 15 szakelőadói jelentést. A Hajdúvidéki Református Egyházmegyében kiemelkedően sok intézmény működik. Őz Lajos lelkipásztor, intézményi diakóniai előadó jelentésében megfogalmazta: az egyházmegyében az előző évben amellett, hogy folytatódott az intézményekben a színvonalas szakmai munka, új férőhelyekkel is bővült több létesítmény, emellett jelenleg is folyamatban van több intézmény-átvétel is.

Molnár Csilla lelkipásztor, főszámvevő jelentéséből kiderült, hogy az elmúlt évben az egyházmegye gyülekezeteinek bevétele több, mint hárommilliárd forint volt, a kiadásai pedig majdnem elérték a hárommilliárdos összeget. A főszámvevő Pál apostol szavait helyezte a lelkipásztorok lelkére a a gyülekezetek pénzügyeinek kezelésével kapcsolatban: „...gondunk van a tisztességre nem csak az Úr előtt, hanem az emberek előtt is.” (2Kor 8,21)        

A 2016-os zárszámadás és a 2017-es költségvetés elfogadása után a közgyűlés döntött egy bekebelezési kérelemről, valamint egy lelkészi képesítés hatályban tartásáról. Megtörtént a szavazati számértékek meghatározása, illetve az Egyházmegyei Tanács megbízatása is. Az indítványok elfogadása után Szabadi Árpád esperes bezárta a közgyűlést.            

Komorné Csernáth Erzsébet

0
0
0
s2smodern

Design by: www.diablodesign.eu