Hajdúvidéki Református Egyházmegye 

+36 54 527-063 

 4181 Nádudvar, Fő út 123.

Facebook helyett heartbook

| |
Írta: Szabadi Árpád

Nyolc gyülekezetből, mintegy 70-en vettek részt a Hajdúvidéki Református Egyházmegye ifjúsági napján Hajdúhadházon, május 13-án. A nap fő témája a ma a fiatalok által oly sokat látogatott közösségi oldalra utalt: Facebook helyett Heartbook.

Fegyverropogás törte meg a hadházi csendet az ifinap szombatján. A Magyar Honvédség tartott interaktív toborzót a szabadtéri színpad falai között. Eközben jóval halkabban, a vele szemközt található református általános iskolában is toborzás volt. Krisztus katonáit hívták harcba az ifinap szervezői. Fegyverek, harci bemutatók és repülőgép szimulátor helyett gitárral, dallal, imával és fazekas koronggal.

Az énekes ráhangolódásban a Debrecen Nagyerdei Református Gyülekezet zenekara segítette az összegyűlt fiatalokat. A közös énelés után Kovácsné Takács Emese lelkipásztor nyitotta meg a napot, rövid áhítattal. A nap főelőadója Bogáti Attila lelkipásztor, a Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye ifjúsági referense volt, Facebook helyett Heartbook című előadásával.

A fiatalos lendületű és humorú, de igei alapokra helyezett gondolatok igazán az ifjúsághoz szóltak. Sokan rápillantottak még a program kezdete előtt is telefonjukon a facebookra, ki csak megszokásból, ki kíváncsiságból, ki pedig így akartak elütni a várakozás unalmas perceit. Mert mai információdús világunkban már egy-két perc „netnélküliség” is hosszúnak tűnik.

Bogáti Attila lelkipásztor éppen ezekre a veszélyekre hívta fel a hallgatóság figyelmét. A facebook könnyen függőséget okozhat. Pedig amit, és akit ott lát a felhasználó, nem minden esetben a valóság. És ha az iskolatárasakat, távoli „barátokat” sikerül is megtéveszteni a közösségi oldalon keresztül, a végső ítélethozót, a teremtőt, nem. Mert Ő az, aki mindent tud rólunk, teljes valójában, akármit posztolunk is az idővonalra. És ahogyan a lelkipásztor kiemelte: igazi, valós barátságokat, mély emberi kapcsolatokat csak személyes jelenléttel, találkozással, beszélgetéssel lehet kialakítani embertársainkkal.

Az ifinapot imaírás, feladatlap-megoldás, és sorverseny színesítette. Emellett minden résztvevő megnézhette a templomban található egyház-és helytörténeti kiállítást, Hadházy Jenő, a kiállítás rendezőjének tárlatvezetésével.       

A nap végét Gál Álmos fazekas bemutatója zárta. A keresztyén fazekas megfogó, megható, megdöbbentő előadása közben, ahogyan kezei alatt formálódott az agyag, úgy formálódott szavai hallatán a hallgatók lelke. Ez nem csak egy előadás volt, hanem bizonyságtétel. Egy olyan ember bizonyságtétele, aki megjárta a földi poklot, és arra tette fel az életét, hogy vigye az örömhírt: „...megmenekül mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét”  (Jóel 2, 32)

Komorné Csernáth Erzsébet

  

  

 

0
0
0
s2smodern

Design by: www.diablodesign.eu