Hajdúvidéki Református Egyházmegye 

+36 54 527-063 

 4181 Nádudvar, Fő út 123.

Karácsony 2. nap de. 2009.

| |

2009. Karácsony 2. nap de.

Textus: János 1:9-14

Kovácsné Takács Emese

 

 

Bevezetés:

Karácsony a szeretet ünnepe. Isten szeretete jött, érkezett el a világba. Régóta készített úton érkezett. Próféták hirdették, hívő szívek várták a Messiást. Tudósok tudták, hogy mit ígért isten és látták az Ő csillagát. Elindultak Betlehem felé. Egyszerű pásztorok, égre néző hitű emberek mindenkinél hamarabb hallották a legnagyobb, legcsodálatosabb, a nagy örömet jelentő hírt: Megváltó született! Azóta sincs nagyobb örömhír, mindent megváltoztató erő és szeretet, mint az, ha szívünk jászolbölcsőjében Krisztus megszületik.

 

1. A lényeg: Jézus

János, a szeretett tanítvány Mátéra, Lukácsra bízza a részleteket. A lényegre tör. Nem enged elkalandozni az érzések, gondolatok, képzelet világába. Oda irányítja szemünket, lelkünket, tekintetünket a Betlehemi gyermekre, a testté lett Igére, Jézus Krisztusra. Mert Ő a lényeg, a legfontosabb. Ő hozta el az életet, Isten szeretetét. Ő váltott meg. Ő ad életet, örök életet.

János elmondja, hogy Krisztus előtt is Isten Igéje, szava volt az emberek világossága. Isten Igéje világosított meg minden embert, a választottakat, Isten népét, ha igaz hittel fogadták. Isten Igéje néha ráhullott a pogányokra is – pl. bölcsek.

Karácsony titka és öröme, csodája, hogy eljött. Ő jött el a világba. Drága kincset hozott: Isten szereteté, bűnbocsánatot, halál fölötti győzelmet, dicsőséget, kegyelmet, igazságot, a Lélek ajándékait. Ezen a karácsonyon mindez a tied, a miénk lehet, ha hittel fogadjuk.

 

2. Jézus a te világodba jött!

János lényegre törő. Szomorú igazságot közöl: 10. vers. Akkor is voltak vakok és süketek, hitetlenek. Önmaguk világának szomorú foglyai. Az elmúló világ rabszolgái, Heródesek, farizeusok, Róma világában élők, eszmék-filozófiák követői.

A szomorú igazság az, hogy nem fogadták be Őt. Betlehemben sem volt helyük a vendégfogadóban. A pénz hideg ragyogása, a soha nem elég hajszolása miatt szeretetlen és elutasító lett a szívük. Nem fogadták be. Hit nélküli vakbuzgóság miatt halálra adták.

Szomorú igazság, hogy nagyon sokan nem fogadják be ma sem Jézust, az igaz világosságot. Elutasítják az Atya szeretetét, ajándékait azok, akik nem ismerték meg Őt. Óh, mennyien vannak! A széles úton rohanók, tántorgók, elbotlók, életuntak, kőszívűek, lelki öröm nélkül élők halljátok meg: Ő jött el a világba! A ti világotokba, hogy életet adjon. Hogy betöltsön szeretetével.

 

3. Fogadd be Őt!

János, merem hinni, hogy rólunk beszél, amikor így vall: akik pedig befogadták…12. vers. Karácsony lehetősége és felelőssége, hogy én, Krisztusért, hitemért Isten gyermeke vagyok.

 

Mint Krisztus vérén megváltott gyermek:

Jöhetek az Atyai házba tékozló utamról.

Kérhetek betegért, betegségért, bűnökért. Kérhetek bármit.

Vehetek az Ige, a Lélek asztaláról.

Lehetek valóban Isteni, Krisztusi gyermek.

 

0
0
0
s2smodern

Design by: www.diablodesign.eu