Hajdúvidéki Református Egyházmegye 

+36 54 527-063 

 4181 Nádudvar, Fő út 123.

Világszínvonalú orgonahangverseny Hajdúböszörményben

| |
Írta: Administrator

 

Megtelt a hajdúböszörményi Kálvin téri református templom október 28-án, Olivier Latry világhírű orgonaművész hangversenyén. A párizsi Notre-Dame székesegyház orgonistájának koncertjére Szlovákiából és Szatmárnémetiből is érkeztek.

Idén nyáron fejeződött be a Hajdúböszörmény Kálvin téri Református Egyházközség orgonájának felújítása. Az 1914-ben épült három manuálos Angster orgona, hazánkban egyedülálló. A korabeli tervrajzok alapján rekonstruált hangszer augusztusban debütált, azon a mesterkurzuson, amin a zeneakadémia tanárai és diákjai vettek részt. Ezt követően jött az ötlet, hogy a világhírű művészt, Olivier Latryt meghívják, egy hangversenyre. Az orognafelújítás egyik zászlóvivője Bertalan János volt. A Kálvin téri gyülekezet presbiterének Fassang László, a zeneakadémia orgona-tanszakának vezetője vetette fel a különleges koncert ötletét. Miután Olivier Latry örömmel mondott igent a meghívásra, elkezdődött Hajdúböszörményben a szervezés. A hangverseny több, mint egymillió forintba került, melynek költségét adományokból fedezték. A koncert nyitó áhítatát Czető Norbert, helyettes lelkipásztor tartotta.

A francia művész nyolc zeneművet adott elő a hangversenyen. A legnagyobb sikert talán az az imporvizációs darab aratta, melynek alapja a Székely asztali áldás volt. És hogy honnan jött az ihlet ehhez a különleges „zenei gondolatsorhoz”? A művészt Bertalan János és családja fogadta, a hangversenyt megelőző napokban. Több közös étkezésen is részt vettek, melyek előtt mindig a Székely asztali áldás hangzott el - hogy véletlen vagy sem, a művészt megihlette a régi magyar imádság, a koncert hallgatóságát pedig érezhetően meghatotta az ebből született improvizáció.

Olivier Latry a hangverseny közben a kották lapozását nem bízta másra, mint feleségére, Shin-Young Leere. A hölgy otthonosan mozgott a református templomban, hiszen egy koreai presbiteriánus lelkész lánya – mesélte el Bertalan János.

A hangverseny végén Kiss Attila polgármester a város nevében adott át a művésznek egy ajándékcsomagot, mellyel sikerült meglepetést szerezni Olivier Latry-nak. A művész többek között egy festményt kapott, amin Hajdúböszörmény híres városszerkezete látható, amely megegyezik Párizs településszerkezetével.        

A hangverseny után Olivier Latry elmondta, hogy el van ragadtatva a templom akusztikájától, és a különleges hangszertől. Mint mondta, tipikus német romantikus hangzása van a Kálvin téri orgonának.

A koncertet igazi lelki emelkedettség jellemezte. Ahogyan Bertalan János presbiter mondta, a ma emberének mai módon kell tálalni a Szentlélek üzenetét – ez a hangverseny pedig egy élő üzenet volt. Egy ilyen zenei élmény után pedig adja magát a kérdés, hogy vajon ez egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom volt, vagy valaminek a kezdete? Konkrét meghívott művész és időpont még nincs, de tervek és elképzelések természetesen már vannak a folytatásra – mondta Bertalan János.

Egy olyan gyülekezetben, és egy olyan városban, ahol ennyire szomjazzák a komolyzenét, a virtuóz orgonajátékot, bizonyos, hogy van helye és van jövője egy ilyen kocertsorozatnak. Ebben a közösségben pedig mindig lesznek olyanok, akik tesznek azért, hogy a környezetük mind tárgyi, mind kulturális, mind lelki értelemben fejlődjön. És mi más kívánsága lenne minden zenét szerető hitben élőnek: „Egy hangszer hadd legyek, mely rólad zeng Istenem”!

Komorné Csernáth Erzsébet

 

20161028orgona012

20161028orgona011

20161028orgona014

Fotó: Horváth Tamás

 

 

0
0
0
s2smodern

Design by: www.diablodesign.eu