Hajdúvidéki Református Egyházmegye 

+36 54 527-063 

 4181 Nádudvar, Fő út 123.

Lelkészbeiktatás Hajdúböszörményben

| |
Írta: Administrator

 

Lelkészbeiktatás Hajdúböszörményben

Beiktatták a Hajdúböszörmény Bocskai téri Református Egyházközség második lelkészi állásába Lomentné Szopkó Tündét, május 1-jén. A lelkipásztor kilenc éve szolgál a gyülekezetben beosztott lelkészként, férje, Loment Péter mellet.

A beiktató igehirdetés szolgálatát Dr. Fekete Károly püspök végezte, az Apostolok cselekedeteiről írott könyv alapján. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében kiemelte: nincs annál szomorúbb, ha egy keresztyén gyülekezet nem vonzó, nem hívogató. Tragédia, ha egy közösségben nincs szeretet, akadálya a vonzó Krisztus ügynek, ha nem képes gyarapodni. Fekete Károly elmondta, minden alkalom, amikor egy új vezető kerül egy gyülekezet élére, új lehetőség arra, hogy valami történjen, hogy kedvességre találjon a közösség, hogy vonzóvá váljon. Ebben lehet példa és erőforrás mindenkinek az első gyülekezet. Megmutatja, hogyan lehet vonzóvá tenni az egyház ügyét. Az első gyülekezet tagjai nem voltak különlegesek, egyszerűen engedelmesen élték a keresztyén ember életét. Ezt kell megvalósítani a mai gyülekezeteknek is ahhoz, hogy igazi szeretetközösséggé válhassanak – mondta Fekete Károly püspök.  

A beiktatás szolgálatát Szabadi Árpád végezte. A Hajdúvidéki Egyházmegye esperese átadta a templom kulcsát és a gyülekezet pecsétjét Lomentné Szopkó Tündének.

Lomentné Szopkó Tünde 1969. november 16-án született, Karcagon. A Debreceni Református Hittudományi Egyetemen tanult, 1996-ban tette le a második lelkészképesítő vizsgát, kiváló eredménnyel. 1999-ben mentálhigiénés végzettséget szerzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. 1994 és 2007 között Tiszaroffon és Tiszagyendán szolgált. 2006-tól 2007-ig missziói lelkészi szolgálatot látott el a Fegyverneki Missziói Egyhkázközségben. 2002 és 2007 között mentálhigiénés munkát végzett a kunhegyesi Száretta Református Idősek Otthonában. 2007. szeptember 1-je óta a Hajdúböszörmény Bocskai téri Református Egyházközség beosztott lelkésze. A gyülekezet presbitériuma 2015. február 7-én döntött úgy, hogy visszaállítja az egykori második lelkészi állást. A döntést az egyházmegye közgyúlése megerősítette, így 2015. november 10-től az egyházközség második megválasztott lelkésze Lomentné Szopkó Tünde.

A lelkésznő szívügye a misszió, a vallásoktatás, és a házassággondozás, aki a többgenerációs gyülkezetekeben látja a jövőt, melynek alapsejtjei az egészséges lelkiségű családok.

Loment Péterrel 1997-ben kötött házasságot, melyből három lánygyermekük született.

 

Az újonnan beiktatott lelkipásztor Pál apostol rómaiakhoz írott levele és az Apostolok cselekedeteiből írott könyv alapján hirdette az igét. A lelkésznő kiemelte: magasságok és mélységek jelennek meg az apostolok életében, ezzel a kettősséggel kell ma is együtt élnie mindenkinek. Lomentné Szopkó Tünde elmondta, az elmúlt kilenc évről először ez a kettősség jut eszébe. A magasság szépségeit élhették meg férjével, amikor látták, hogyan hordozzák egymást és a lelkipásztorokat imádságban a gyülekezeti tagok, de emlékezetesek az ünnepeken, gyülekezeti alkalmakon megélt magasságok is. Ugyanezt érezték az épületek megújulásakor, és akkor is, amikor érezhették a gyülekezeti tagok szeretetét, odaadását. De sokszor megélték a mélységeket is, mondta a lelkipásztor, amikor az érdektelen elutasítást, közönyt, cserbenhagyást, erőtlenséget, gúnyt, és rosszindulatot tapasztaltak, és akkor, mikor a hívő ember hallgatott, amikor szólnia kellett volna. De sem magasság, sem mélység nem választhat el az Isten szeretetétől. Az egyetlen kapaszkodó az Isten szeretete – mondta Lomentné Szopkó Tünde igehirdetésében. A lelkipásztor Hajdúböszörmény főterét Athén piacának forgatagához hasonlította. Lomentné Szopkó Tünde kiemelte: lehetnek egy városnak gyönyörű épületei, gazdag, sziporkázó élete, adhat hírességeket a világnak, lehet büszke az értékeire, de ha nem ismeri a Krisztust, akkor ez az egész csak törékeny csillogás. Akkor a nép nem azt az életet éli, amire Isten teremtette. A lelkipásztor elmondta, ő szolgálatában Pált követi: hirdeti az igét a településen élőknek, és erre hívja a gyülekezetet is, hogy a város érezze: szüksége van Krisztusra.  

Komorné Csernáth Erzsébet


DSC 2466


DSC 2478


DSC 2514


Fotó: Barcza János


0
0
0
s2smodern

Design by: www.diablodesign.eu